zanders urverkstad

En Unik Butik som har koll på tid och trender, och små, små detaljer.

Marknadsföring för unika butiken
Zanders Urverkstad

Om man går längs Storgatan i Sundsvall, västerut från stadens centrum, då kommer man så småningom att se en liten unik butik. Precis innan Universitetet och den kreativa mötesplatsen Grönborgs, så ligger den på hörnan. Den ser liten ut, och det är den också. Men allt är relativt. Det som ägaren Anders Zander jobbar med inne i själva butiken är nämligen en annan nivå av ”litet”. Inne på Zanders Urverkstad finns skruvar, kugghjul och metalldelar som är riktigt, riktigt små. Det är nästan svårt att förstå att det går att hålla reda på dem. Att han lyckas skruva isär dem är ju en sak, men att han lyckas få ihop dem igen, det ter sig verkligen imponerande för en oinsatt.

Urmakare i 40 år

Tid är ett märkligt fenomen. Trots att den egentligen passerar i samma takt så skapar den känslor inom oss som gör att vi upplever den på olika sätt. Ibland känns det som den står still, ibland känns det som att den rusar. I snart 40 år har Anders Zander jobbat med ur. I en tid då många av oss snabbt tappar intresse för saker och mellan varven har svårt att fokusera, så har han behållit både intresse och fokus. Det är fascinerade att se hur han tar hand om gamla trotjänare som stannat och får dem att komma till liv igen. Ena dagen kommer en kund in med Farfars gamla armbandsur, en annan dag är det kyrkklockan som ska tas om hand. Klockorna monteras isär, servas och repareras vid behov. Ett exemplar kanske behöver ett nytt glas, en annan behöver nytt batteri. Vissa har bokstavligen samlat för mycket damm, och måste rengöras för att sen monteras ihop igen.

”Här får arvegods nytt liv. Farfars gamla armbandsur eller farmors väggklocka renoveras varsamt. Ibland ska damm tas bort, ibland ska reservdelar sättas in.”

Att förlänga sakers livslängd, det är hållbarhet på riktigt.

Anders utbildade sig till urmakare vid Urmakarskolan i Stockholm och startade sin urverkstad 1981. Sedan 1999 har han haft den på Storgatan i Sundsvall och här reparerar och servar han klockor, allt ifrån små armbandsur för barn till stora golvur. I en tid då många slänger och köper nytt så utmärker sig butiken, eftersom stort fokus ligger på att renovera och sälja äldre klockor av varierande märken och modeller. Zanders Urverkstad säljer förstås också nya klockor, och här finns ett stort utbud av klockarmband i läder, textil och metall. Självklart får man också hjälp med enklare saker, såsom att byta batteri i sin klocka. Vintage är stort inom mode, liksom när det gäller klockor, och hos Zanders Urverkstad finns alltid några vintage-ur till försäljning.

”Det fascinerande med klockan är att den har en grundläggande funktion. Men det finns oändligt många sätt att variera den funktionen med färg, form och stil.”

Din klocka berättar vem du är. Det är en accessoar med unika funktioner.​

Klockan är verkligen en personlig accessoar, med en unik funktion. Den finns som bekant i hur många variationer, material och märken som helst. En del ser ut som ett smycke med ädelmetaller och gnistrande stenar, medan andra har mer praktisk design och tål lite tuffare tag. Genom att byta armband kan man på ett enkelt sätt förändra hela klockans stil och uttryck. Det finns billiga klockor, och det finns väldigt dyra. Oavsett vem du är, eller vilken budget du har, så finns en klocka för dig.

Hitta rätt klocka

Vill du ha hjälp att hitta en klocka som passar just dig, så ta kontakt med Anders. En klocka är inte bara en klocka. Det finns en anledning till att vissa kostar mycket och andra mindre, och Anders Zander kan berätta vad du behöver veta för att ditt köp ska bli rätt. Att besöka Zanders Urverkstad är också en upplevelse. För när man kliver in i den lilla unika butiker Zanders Urverkstad så händer faktiskt någonting. Det är som att tiden saktar in.

Se mer och följ
Zanders Urverkstad