Formcraft

En unik butik med fokus på hållbar formgivning

Marknadsföring för unika butiken Formcraft

Intill Göta Kanal, mitt emellan Vänern och Vättern, ligger orten Töreboda. Där finns en unik butik som heter Formcraft. Det är en konceptbutik som har fokuserat sig på hållbar formgivning, unik keramik och design, liksom ekologiska produkter.

Formcraft ägs av Marianne Ljungström som är krukmakare och driver Borrebodakrukmakeri. I lokalen hittar ni också formgivaren Josefine Olsson, med design studion Form – a nomad design studio och här finns även Fanny Gustafson, medicinsk massageterapeut.

Borreboda krukmakeri startades 1985 av Marianne Ljungström. På gården strax utanför Töreboda finns hennes keramikverkstad. Marianne är krukmakaren som är förälskad i lerans sinnliga formbarhet. I sin verkstad arbetar hon mest med stengodslera, som har ett mer strikt uttryck. Men hon gillar också att arbeta med den lokala lergodsleran där frodiga färger och dekorer ger ett glatt uttryck som den nordiska krukmakartraditionen. De olika materialen kompletterar varandra fint i den brukskeramik som tillverkas och som ett resultat skapas helt unika produkter.

Josefine har bott och studerat i Stockholm och London. Hon har också arbetat 4 år i Vietnam, men nu är hon tillbaka på landsbygden som hon älskar.  Då och då reser Josefine tillbaka till Vietnam, eftersom hon har startat upp en hantverksproduktion uppe i bergen med en minoritetsbefolkning.

”En konceptbutik med produkter noga utvalt efter hållbar formgivning. Hos Formcraft har vi samlat konsthantverk och design som vi älskar.”

Single Cup – ett gemensamt projekt

Inspirerad av skulpturen Single Form av Barbara Hepworth. Uppförd utanför FN-byggnaden i New York till minne av Dag Hammarskjöld. Under Hammarskjölds tid som generalsekreterare i Förenta nationerna var han involverad i att skapa Meditations rummet i FN: s huvudkontor.

”Vi har alla inom oss ett center för stillhet omgiven av tystnad” skrev Hammarskjöld.

Han blev känd för sin andliga sida och den här koppen är tillägnad din andliga sida. Tomrummet blir allting. Tomrummet som ett hål är för ditt fokus – att stanna i nuet.

En samling av en.

Designed & handcrafted with LOVE
Josefine & Marianne

Det ska vara enkelt att välja en hållbar livsstil

Hos Formcraft har man noga valt ut produkter som gör det lätt för dig som kund att välja hållbar formgivning och design. 

Målet är att underlätta för en hållbarare livsstil, dels i Skaraborg där butiken ligger, men även i hela landet. Har du inte möjlighet att besöka butiken i Töreboda så kan du ändå handla via deras webshop. I den hittar du till exempel ullkläder, kläder i ekologisk bomull, handdrejad keramik, produkter i bambu, och rotting, men även produkter tillverkade av konsthantverkare, fair trade märkta varor och mycket mer.

För Marianne och Josefine är hållbar formgivning när produkterna går genom tiden – tidlösa – är tillverkade i hållbara material och / eller hållbart med hänsyn till de som tillverkar – rättvishandel. Funktionella produkter och produkter som vill bevara kultur och tradition.

I Formcrafts butik vill man att du som kund ska kunna shoppa både stort och smått, till vardag och till fest. Man tror på en långsiktig och hållbar framtid för handeln och därför har man sällan säsongsrea. Istället för att följa kortlivade trender, vill man hellre hjälpa dig som kund att hitta produkter som blir dina favoriter för en lång tid framöver. Hela butiken är unik med sina värderingar och sortiment, och här produceras också unika saker som du inte hittar någon annanstans. 

Formcraft värnar också om landsbygden och dess ekonomiska tillväxt, att man ska kunna leva och bo var man vill i vårt vackra land, till ett sådant samhälle hör butiker. Genom att shoppa i unika butiker håller du både stad och landsbygd levande med en mångfald av varumärken, stora som små. Handel har funnits i tusentals år och även hantverk – detta kommer inte gå ur tiden. Därför måste vårt sätt att ta hand om och älska våra ägodelar också utgå från tidlöshet och hållbarhet.

"För oss är hållbar formgivning när produkterna är tidlösa och tillverkade i hållbara material, med hänsyn både till användare och dem som tillverkar."

Se mer och följ
Formcraft